Groep 3B

                                   Welkom op de site van groep 3B!

 

 

Juf Loes is er op maandag, dinsdag en woensdag. lmoor@nutsschoolbezuidenhout.nl

Juf Iris is er op donderdag en vrijdag. ideurloo@nutsschoolbezuidenhout.nl

 

Wij hebben gym op: dinsdag en donderdagochtend.

 

 

 

BERICHTEN

15 okt 2020 - Groep 3B week 6 en 7
Preview foto Met hulp van groep 8 hebben wij buiten een leesles kunnen doen. We moesten rennend de pijlen volgen en elke paar meter zo snel mogelijk een rijtje woorden lezen. Wat een complimenten vlogen er over het schoolplein van de kinderen van groep 8 voor het goede en snelle lezen van groep 3! Heel erg mooi!

 

Vorige week kwamen we in de klas en toen had de letterdief allemaal spullen verzameld en letters gepikt. Gelukkig konden de kinderen door de spullen erachter komen welke 2 letters er weg waren. Ze zaten alleen niet in de letterdief zijn rugzakje dus moesten we heel goed in de klas zoeken. Al best snel hadden we de 'b' en de 's' gevonden en weer terug gehangen bij de andere letters.

 

Ook hebben we allemaal een boom gescheurd. We mochten alles alleen maar scheuren. Wat een verschillende en mooie herfstbomen zijn het geworden. Bekijk vooral de foto's.


14 okt 2020 - Schrijfdans
Preview foto U heeft ze vast al gezien, de grote vellen papier waarop met wasco veel krassen, kringels, en kronkels gemaakt zijn... Ja, dat hoort zo!

Schrijfdans is een schrijf- en bewegingsmethode om vlot te leren schrijven. De kinderen leren schrijven met natuurlijke bewegingen in de ruimte. Het schrijven en bewegen wordt begeleid door muziek, liedjes en rijmpjes. We zijn dus erg blij dat wij zo'n fijn en groot lokaal hebben. Eerst oefenen we de basisbewegingen groot in de lucht (cirkels, boogjes, lusjes etc.) Daarna gaan we "schrijbelen" - kronkelen, krassen, experimenteren op het schrijfoppervlak. We gebruiken vaak wasco, maar het zou ook eens scheerschuim, klei of zand kunnen zijn. De muziek erbij is meestal heel rustgevend en de sfeer tijdens zo'n les is erg fijn.

Kijkt u maar eens in het fotoalbum.


14 okt 2020 - Rijtjes lezen
Preview foto Op school werken we tijdens het lezen met het rijtjesboek. Uiteraard oefenen we veel in de klas, maar u kunt uw kind helpen door ook thuis samen de rijtjes te lezen. Aan het begin van elk thema krijgen de kinderen de rijtjes mee naar huis. Deze rijtjes zijn erg belangrijk, want uw kind leert hiermee secuur en op tempo te lezen. Dit hoeft echt niet elke dag, maar 2x per week 5 of 10 minuutjes helpen zeker om het automatiseren van de letters en woordjes goed op gang te brengen.

De rijtjesboeken staan ook op een aparte pagina (zie rechts op deze site).

Het gaat in principe om de gewone rijtjesboeken. Er zijn ook rijtjesboeken met 3 XXX; die zijn voor enkele kinderen die al wat verder zijn (dat weten ze zelf).

 

Lezen moet uiteraard wel leuk blijven, dus hierbij een aantal tips om het lezen afwisselend en plezierig te houden:

  • lees om en om een rijtje
  • gebruik een stopwatch; lukt het om de volgende keer vlotter te lezen?
  • U leest een rijtje en u maakt expres een foutje; uw kind leest mee en corrigeert u
  • kopieer de woordjes, knip ze los en verstop ze in huis. Uw kind moet ze zoeken en hardop voorlezen.
  • Geef uw kind veel complimentjes
  • Forceer het niet; soms kunt u beter een ander moment kiezen als u merkt dat het niet gaat

Op dit moment zijn we aan het eind van thema 2. Alle rijtjes van thema 2 kunnen geoefend worden. Na de herfstvakantie mogen de kinderen individueel aan de juf laten horen wat ze al geleerd hebben, en welke letters of woordjes ze misschien nog moeilijk vinden. In het fotoalbum ziet u een aantal foto's van het rijtjeslezen van woensdag 14 oktober in de klas. De kinderen zijn er heel serieus mee bezig en lezen goed met elkaar mee. Trots op deze kanjers!


07 okt 2020 - Kinderboekenweek en thema ridders en kastelen
Preview foto Vorige week zijn we de Kinderboekenweek gestart met een mooi toneelstukje over de ontsnapping van Hugo de Groot uit slot Loevestein. De acteurs waren 2 juffen en 2 meesters (waaronder de papa van Noah). Het was geweldig! Daarna hebben we het lied van Kinderen voor Kinderen 'En Toen?' gezongen en gedanst (helaas begon het net te regenen). In de klas hebben we een mooi kasteel met een heuse ophaalbrug waar we om de beurt in mogen spelen en werken. Ook hebben we ineens raampjes van glas in lood. De juf vertelde dat ze de hele nacht bezig was geweest om de vakjes in te kleuren. Alle kinderen maakten zich zorgen of de juf nu wel genoeg had geslapen. Juffrouw Karin, die net even in de klas was, gooide helaas roet in het eten door te zeggen dat je juf Loes niet altijd moet geloven. Ze maakt te veel grapjes... We hebben een woordweb gemaakt en samen vragen bedacht die we graag tijdens dit thema beantwoord willen zien. We gaan op zoek naar de antwoorden door in de meegebrachte boeken te snuffelen. Er zijn ook boeken uit de bibliotheek gehaald.

In het kasteel liggen woordkaartjes waarmee we verhaaltjes kunnen maken over de riddertijd en er worden mooie kastelen gebouwd in de bouwhoek.

Met wasco en ecoline hebben we een kasteel gemaakt en onszelf als ridder of jonkvrouw uitgeknipt en opgeplakt.

Er staan nu nog maar een paar foto's in het album, maar gedurende het thema worden dat er steeds meer!

 


24 sep 2020 - Doe-les Rekenen 'de getalrij"
Preview foto Op dinsdag hebben we een Doe-les rekenen gedaan. Het was prachtig weer en heerlijk om buiten te leren. We deden het spel: ‘de getalrij (of een gedeelte daarvan) op de juiste volgorde leggen’. Op het plein lagen allemaal enveloppen met getalkaartjes verspreid: witte enveloppen en enveloppen met een ster (met wat lastigere getalkaartjes). De kinderen werden verdeeld in kleine groepjes en moesten met hun groepje een envelop zoeken en samen de kaartjes op de goede volgorde leggen. De juf kwam controleren of het goed was. Goed?, dan verdienden ze een trofee. Opruimen en weer door naar de volgende envelop!

De kinderen hebben heel goed samengewerkt en deden de opdrachten met veel enthousiasme. En ze zijn best wat problemen tegengekomen! Zoals het getal 19 dat bij diverse groepjes op zijn kop werd neergelegd als het getal 16 (maar dat bleek toch ineens 61 te zijn). En is dat nu 12 of 21? Van links naar rechts werken is ook nog niet vanzelfsprekend. Het was erg mooi om te zien wanneer de kinderen merkten dat er iets niet klopte, en dat ze samen (en soms met een beetje hulp) weer op het goede spoor kwamen. De foto's vindt u in het foto-album!


18 sep 2020 - Groep 3b week 3
Preview foto Wat hebben de kinderen weer hard gewerkt. Een korte week maar we hebben de 's' leren lezen, gerekend met dobbelstenen en met elkaar een kunstwerk gemaakt! Foto's vertellen soms meer dan woorden dus bekijk ze vooral hier.

11 sep 2020 - Powerpoint informatie-avond 3b
Om de informatie van de powerpoint nog een terug te lezen/luisteren, klikt u hier

De foto's  zijn uit de presentatie gehaald i.v.m. de wet op de privacy. Vanaf sheet 2 is er ingesproken tekst.


10 sep 2020 - Groep 3b bezoekje bibliotheek
Preview foto Wij zijn vandaag voor de eerste keer onze eigen echte leesboekjes bij de bibliotheek uit gaan zoeken! We hebben goed gekeken naar de rug van het boek. Daar konden we zien of het boek niet te moeilijk of makkelijk was. En we konden aan plaatjes zien wat voor soort verhaal het was. Zo konden we snel een leuk en goed boek kiezen.

04 sep 2020 - Circuit en Doelessen
Afgelopen woensdag hebben we voor het eerst al een reken- en leescircuit gedaan. Dat ging heel goed en de juf is erg trots op deze kanjers! In circuitvorm werken betekent dat we in groepjes of tweetallen een reken-, lees-, spelling- of creawerkje doen. Vaak in spelvorm, maar het kan ook een werkblad zijn of een werkje samen met de juf. Na 15/20 minuten wordt er gewisseld en gaan de kinderen een ander werkje doen.

De foto's staan in het fotoalbum aan de rechterkant van de pagina.

 

We proberen ook regelmatig een les buiten op het plein te doen. Dat noemen we doe-lessen. Bijvoorbeeld een parcours rennen, woorden lezen en aan het eind van het parcours de woorden opschrijven met stoepkrijt, rennen naar het buurgetal van...enz.

Op deze manier doen alle kinderen mee, krijgen ze ook wat beweging en wordt er veel geleerd.

Binnenkort hopen we hiervan wat foto's op de site te zetten.

 

 


04 sep 2020 - Inrichting van de klas
Beste ouders van groep 3b!

 

De eerste week is alweer voorbij gevlogen!

Jullie zijn natuurlijk uiterst nieuwsgierig naar het lokaal en wat we zoal doen de hele dag. Maandagavond in de Zoomsessie zullen we u natuurlijk een en ander vertellen via een powerpoint, maar hier alvast wat uitleg en foto's.

 

Bij binnenkomst hangen de kinderen hun jas en tas op en komen dan rustig de klas binnen. Op hun tafel ligt vaak een werkje of boekje klaar. De kinderen zijn natuurlijk erg blij met hun eigen tafel en stoel, maar daar zitten ze niet de hele dag op. Gelukkig hebben we een ruim lokaal waarin plaats is voor een aantal hoeken. Zo hebben we de bouwhoek, de huishoek, de leeshoek, de computertafels en een themahoek.

 

De overgang van groep 2 naar groep 3 is best groot. Langer (aan je tafel) zitten en luisteren naar de uitleg van de juffen valt soms niet mee, maar gelukkig kunnen de kinderen in het begin ook nog fijn in de hoeken spelen. In de loop van de tijd krijgen deze hoeken ook een andere functie. Een bouwhoek wordt dan gecombineerd met een rekenhoek en de huishoek kan bijvoorbeeld omgetoverd worden tot een winkeltje of een restaurant met bijbehorende lees-, reken of spellingopdrachten. Zo wordt er ook 'spelend' heel veel geleerd.

De themahoek is gekoppeld aan onze leesmethode van lijn 3 en ook daarin zijn zinvolle opdrachten opgenomen waarmee we de nieuwsgierigheid van de kinderen hopen te prikkelen.

De thema's zijn erg afwisselend zoals: Mijn lijf, de Ruimte, Water, Kunst, Dieren enz.


31 aug 2020 - eerste dag groep 3b
Preview foto De eerste foto's, zie foto-album hiernaast!